Haaien

Massaprotest Australië verwacht om haaien


PERTH -

Duizenden Australiërs worden zaterdag verwacht bij een protest tegen het vangen en doden van haaien bij populaire stranden. Dat meldde The Guardian vrijdag.


Begin van de maand protesteerden ook al duizenden mensen toen de plannen van de deelstaat West-Australië bekend werden. Zij vreesden dat haaien kleiner dan 3 meter en andere zeedieren zouden worden gevangen met de lijnen met aas die daarvoor worden gebruikt. De tegenstanders kregen gelijk, want vrijdag hing bij Perth binnen een paar uur een tijgerhaai van een meter aan een haak met aas. Die werd overigens weer vrijgelaten.

De afgelopen drie jaar hebben haaien voor de Australische kust aan zeven mensen het leven gekost.

Twee witte haaien verslinden duiker

19 feb 2011

Voor de kust van Australië is een duiker doodgebeten door twee grote witte haaien. Het lichaam van de man is nog niet gevonden.

TWEE WITTE HAAIEN VERSLINDEN DUIKER

Foto

De man was aan het duiken bij Port Lincoln en werd aangevallen toen hij boven kwam. De schipper van het bootje waarmee hij op pad was zag de aanval gebeuren. Hij kwam in shock aan wal.

Het is zeker niet de eerste aanval van een haai op iemand in zee. Sinds 1985 zijn er elf mensen overleden door aanvallen van haaien in de wateren van Zuid-Australië. De laatste fatale aanval had plaats in 2005. Nieuws ANP


Zo 03-12-2010

Haai doodt Duitse duikster Egypte

Bij de populaire Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh heeft een haai een duikster uit Duitsland gedood.

HAAI DOODT DUITSE DUIKSTER EGYPTE

Foto

Snorkelen

De vrouw was bij Naama Bay aan het snorkelen toen ze werd aangevallen. De stranden bij Sharm el-Sheikh waren net weer opengegaan nadat vorige week een paar duikers door haaien waren aangevallen. Van een Russische duikster werd een hand afgebeten. Drie andere slachtoffers zijn gebeten in een been en in de rug.

Veilig

Vrijdag werden twee haaien gevangen waarna de autoriteiten besloten dat het weer veilig was om te zwemmen in de Rode Zee. Waarschuwingen van een Egyptische particuliere organisatie dat er nog een haai moest zwemmen, werden genegeerd. Volgens het duikerscentrum is het hoogst uitzonderlijk dat in zo korte tijd zoveel mensen door een haai worden aangevallen.

Koraal

Sharm al-Sheikh is een van de populairste duikplaatsen ter wereld vanwege het overvloedige koraal in de regio, het heldere water en de exotische vissen.

© RTL Nieuws.nl


za 23 okt 2010, 07:36


Haai doodt Amerikaanse surfer

LOS ANGELES - Een Amerikaanse man is vrijdag om het leven gekomen door een aanval van een haai. De twintiger was aan het surfen bij Surf Beach, 215 kilometer ten noordwesten van de Amerikaanse stad Los Angeles. Dat hebben lokale autoriteiten gemeld.


Het is niet duidelijk welke soort haai de surfer aanviel. Lokale kranten meldden dat hij tussen de vier en zes meter lang was. De laatste keer dat in Californië iemand om het leven kwam door de aanval van een haai was in 2008. Bij San Diego werd toen een 66-jarige man aangevallen door een mensenhaai.


24-08-08

Jaws gesignaleerd in Noordzee


Varanen, wasberen, kwallenplagen; het valt allemaal in het niets bij het nu volgende ALARM: Jaws zwemt rond in de Noordzee! Tot nu toe hield hij zich koest tot onder Bretagne, maar dankzij het fenomeen dat opwarming van de aarde heet, vermaakt de witte haai zich inmiddels prima in onze kustwateren. Zo heeft de Engelse marine dinsdag een zes meter lange witte haai gespot. De 2000 kilo wegende jager beweegt zich nu nog 120 mijl voor de kust van Aberdeen, maar vanaf olieplatform Kittiwake is het slechts een paar uurtjes peddelen naar Bloemendaal. Witte haaien zijn een meester in het besluipen van hun prooi en wie de haai eenmaal ziet, vertelt het nooit meer na. Nee, ook het op zijn kieuwen slaan, neus drukken en ogen uitsteken heeft doorgaans tot weinig succesverhalen geleid. Dat u het even weet, nu de nazomer aan de deur schijnt te kloppen... Bericht van Geenstijl12-05-2008

Zwemmer slaat haai van zich af

SYDNEY - Een Australische zwemmer heeft zondag een witte haai weten af te schudden door het dier een klap te geven en in zijn oog te prikken. Dat meldden Australische media maandag.

De 37-jarige leraar Jason Cull was aan het zwemmen bij de Australische westkust toen hij ineens een ruim vier meter grote haai op zich af zag komen. De man sloeg het dier net voordat hij werd beetgegrepen en de diepte werd ingetrokken. Daarna ,,voelde ik zijn kop, vond zijn oog en prikte erin waarop hij losliet'', aldus Cull, die behandeld wordt aan beenwonden in het ziekenhuis.
(ANP)


Heldhaftige lerares redt zwemmer na aanval van witte haai

Wandelaar Mark Bickerdike nam deze foto van het incident. De twee hoofden op de voorgrond zijn die van Joanne Lucas en Jason Cull, terwijl Lucas de man naar het strand helpt. De twee verderop in het water zijn de vrienden van Cull die in het water trappen om de haai (als u goed kijkt ziet u de vin) weg te jagen. (hlnsydney)

Heldin: Joanna Lucas, moeder van drie.

Helikopters speuren naar haaien aan Middleton Beach. Op de voorgrond spelen dolfijnen. HLN update Een vrouw heeft zaterdag in Middleton Beach bij Albany, in het zuidwesten van Australië, een man gered die werd aangevallen door een haai. De onderwijzeres zwom naar het slachtoffer en bracht hem op het strand.

4 meter
Joanne Lucas wandelde zaterdagochtend omstreeks half acht het strand op toen ze een zwemmer om hulp hoorde roepen. Ze sprong meteen in het water en zwom naar Jason Cull (37). Die was gewond aan het linkerbeen na een aanval van een 4 meter lange witte haai.

Buik als een olievat

De haai, die ondertussen door de Albany Sea Rescue werd gevonden, had "een buik zo groot als een vat olie" volgens twee vrienden van het slachtoffer, die ook in het water waren en het beest probeerden te verdrijven terwijl de lerares hun maat aan land bracht.

"Stukken uit been en knie"
"Ik heb enkel op instinct gereageerd. Ik dacht aan niets, behalve dan dat ik die man moest helpen", zei Lucas achteraf. "Eerst dacht ik dat hij aangevallen was door één van de dolfijnen die hier al een paar dagen rondzwemmen, maar toen ik bij hem kwam, zag ik dat er stukken uit zijn been en knie waren gerukt."

Schaduw
Cull zei dat hij voorafgaand aan de aanval een schaduw zag, maar dacht dat die van een dolfijn was. Vanaf zijn ziekenhuisbed vertelde hij dat hij doorkreeg dat het om een haai ging toen het beest tegen hem opbotste. "Ik stompte hem en toen greep hij me bij mijn been en trok me onder water", aldus Cull. "Ik herinner me dat ik achteruit onder water werd getrokken en dat ik op de tast zijn oog vond en erin prikte. Op dat moment liet hij me los."Strand dicht
Eens terug op het strand werd de man meteen overgebracht naar een ziekenhuis en geopereerd. Zijn toestand was zaterdag stabiel.
Het strand van Middleton Beach werd zondag gesloten om reddingsploegen toe te laten drie witte haaien - twee van vier meter en één van vijf meter - naar open water te verdrijven.

Ze slagen daar voorlopig niet in. Normaal komen er geen gevaarlijke haaien voor in de buurt van Albany. Het water is wel kouder dan normaal voor de tijd van het jaar en er zitten meer dolfijnen en zalm dan gewoonlijk. Dat zou de haaien aantrekken.

Australië
In Australië vallen haaien gemiddeld vijftien keer per jaar een mens aan, een van de hoogste cijfers ter wereld. Toch kent doorgaans maar één van die aanvallen een dodelijke afloop. Vorige maand doodde een haai in Oost-Australië een 16-jarige surfer.


4-02-2010

Haaien bijten kitesurfer dood


MIAMI - Een Amerikaanse kitesurfer is om het leven gekomen, doordat hij werd aangevallen door een school haaien. De 38-jarige man was aan het sporten in de Atlantische Oceaan, aan de oostkust van Florida.

Foto: ONBEKEND

Een strandwacht zag hoe het slachtoffer in het water spartelde, omringd door een grote groep haaien, enkele honderden meters uit de kust. De man was meerdere malen gebeten en bloedde hevig. Toen de badmeester hem aan land haalde, had hij een hartstilstand. In een plaatselijk ziekenhuis werd hij dood verklaard.

Het is de eerste keer sinds 2005 dat iemand in Florida sterft na een haaienaanval. In de kustwateren van de zuidoostelijke staat komen onder meer citroenhaaien en stierhaaien voor. Welke haaiensoort achter de aanval zit, is niet bekend.

Het aantal haaienaanvallen is de laatste jaren aan het dalen. Waren er in 2007 nog 71 aanvallen wereldwijd, in 2008 daalde dat aantal tot 59. Daarvan vonden 32 aanvallen plaats in Florida. Meer dan de helft van de slachtoffers zijn surfers.


Negentien dode zandhaaien gevonden


KERKWERVE - Op het strand bij het Zeeuwse dorp Kerkwerve (gemeente Schouwen-Duiveland) zijn zaterdag negentien dode zandhaaien gevonden. Dat heeft een zegsman van de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) zondag gemeld.

De vondst werd gedaan door een wandelaar. Volgens de natuurorganisatie is het niet ongebruikelijk dat er restanten van zandhaaien aanspoelen op de Zeeuwse kust. De dieren zwemmen veelvuldig in de Oosterschelde en de Noordzee. „Maar het aantal is uitzonderlijk”, stelt de woordvoerder. De EHBZ vermoedt dat de dieren bijvangst zijn geweest.

Op twee na zijn de kadavers inmiddels opgeruimd. De organisatie gaat contact zoeken met Naturalis in Leiden en het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam of zij wellicht nog iets kunnen met laatste overblijfselen